Ir al contenido principal

'Salvatore' Aragonés: homenatge a un periodista de raça amb motiu de la seva jubilació


'Salvatore' Aragonés: homenatge a un periodista de raça amb motiu de la seva jubilació

http://www.uic.es/progs/obj.uic?id=4fc89ca9412b2
El professor de la Facultat de Ciències de la Comunicació i antic degà d'aquesta facultat Salvador Aragonés ha rebut aquest dimecres, 30 de maig, un homenatge a la UIC amb motiu de la seva jubilació. L'acte, presidit pel rector Pere Alavedra, va ser molt proper i emotiu i va comptar amb una laudatio per part del degà actual, Iván Lacasa, i amb un discurs a càrrec del mateix Salvador, que va fer emocionar l'auditori.
.........................................................
Impressions d'un client antic a l'homenatge al professor Salvador Aragonés per la seva jubilació
A l'inici de l'acte, el rector de la UIC, Pere Alavedra, ha assenyalat al periodista que jubilar-se prové de júbilo, goig, més enllà d'altres consideracions d'aquesta etapa de la vida. Aquestes paraules han precedit la laudatio de l'acte acadèmic, a càrrec d'Iván Lacasa, degà de la Facultat, que ha destacat que en la carrera professional del primer degà de Comunicació de la UIC, l’estada de vuit anys de corresponsal a Roma és el que ha marcat de forma qualitativa aquest periodista i doctor (per la Universitat de Navarra i la UIC, respectivament). Entre els mèrits professionals, ha destacat la seva tasca al capdavant de la delegació catalana d'Europa Press (va passar de tenir deu a cinquanta persones sota el seu càrrec), el prestigi professional i la seva honestedat reconeguda, així com la gran capacitat per delegar i apostar per equips joves, juntament amb scoops com el nomenament de Joan Carles I com a successor i la cèlebre frase "tranquil, Jordi, tranquil" del 23-F. Com a síntesi, el degà ha citat les paraules d'un gurú de l'homenatjat, Emil Dovifat, "el periodista obra, interpel·la".
“Aquell que fa”
Al parlament de resposta, Salvador Aragonés ha destacat que com a ensenyament professional —en l'òptim acadèmic— s’ha de passar de la praxi a l'empíria. No és casualitat que aquesta perspectiva coincideixi amb el mot agència: el que fa (fent copypaste del Diccionario Usual de la Real Academia Española, "agència" prové del llatí agent?a, d'agens -entis). I el primer que ha de saber fer un periodista és sintetitzar qualsevol bona història en un titular que faci que la notícia es llegeixi. Juntament amb el fet de ser periodista d'agència, "Salvatore" —com el coneixien els seus col·legues a Roma— ha reconegut que aquesta etapa el va marcar professionalment, circumstància que li ha permès conèixer moltes de persones. Ha desgranat diferents anècdotes, com haver estat confós una vegada, per pronunciar amb gran precisió el nom rus "Vladimir", amb un espia rus per una font vaticana.
Vida i força
Aragonés ha subratllat que el periodisme és vida, i que el aquest exercici professional requereix virtuts (paraula l'origen etimològic de la qual prové de força), així com l'estimació a les persones i a la veritat en ple exercici de la llibertat, entesa com a una potència intel·lectual que resideix a l'interior de la persona i que, per a alguns, és una marca transcendent.
En aquest sentit, el periodista ha de recolzar-se en tres pilars o competències: el text (el llenguatge com a instrument per explicar), el context (disposar de profunditat en un compendi ampli de matèries per saber interpretar l'abast i interès dels fets per a les persones) i les fonts, sense les quals el periodista és “com un arbre sense fulles”.
D'altra banda, el professor Salvador Aragonés ha destacat la transcendència acadèmica de la tasca dels col·lectius que formen la comunitat universitària, com ara el Personal d'Administració i Serveis (PAS), especialment rellevant quan es va forjar la nova Facultat de Comunicació que a ell li va correspondre com a primer degà a la UIC.
Last but not least
En l’àmbit més personal, Aragonés s'ha autodefinit com un "català, mig romà i navarrès" i s'ha acomiadat fent referència al refrany anglès "last but not least" (“últim, però no menys important”), i a la seva família —la seva dona i els seus vuit fills—, que és la que ha fet possible superar les vicissituds i canvis en la seva carrera professional, i sense la qual no hauria estat capaç de fer gaires coses.

Text escrit per Toni Fité, professor conferenciant de la UIC
El 1998, després d’estudiar i finalment contractar els serveis per a un projecte editorial que dirigia, vaig conèixer Salvador Aragonés (Vinyols i els Arcs, 1942), aleshores delegat a Catalunya d'Europa Press. Ell va resoldre amb gran professionalitat els diferents fronts en un moment en què Internet era quelcom absolutament pioner. Des de llavors he seguit amb interès i simpatia la seva trajectòria professional i m'ha encantat tenir l'oportunitat d'acudir a l'acte acadèmic d'homenatge, pel fet de ser també professor conferenciant de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UIC.
Web www.uic.es comunicació del divendres 1 de juny de 2012


Comentarios

entradas populares

Gaudí no era un soltrerón ni un masón

El escritor e ingeniero Josep Maria Tarragona i Clarasó (Barcelona, 1957), es un gran divulgador de la vida y obra del genial arquitecto y artista, Antoni (Anton le llamaban sus familiares y amigos) Gaudí i Cornet. Muchos escritos de JM Tarragona están en la web www.antonigaudí.org , y ahora acaba de publicar su segunda biografía de Gaudí: “ Gaudí, el arquitecto de la Sagrada Familia ”, en español, catalán e inglés. Se preparan las ediciones en alemán, francés e italiano. En la presentación del libro –que tuvo lugar en la Cripta de la Sagrada Familia—el libro fue calificado de “definitivo”, aun tratándose de una “biografía breve”. Lo entrevistamos en una salita de su despacho, especial para el Diari de Tarragona -SA.- Gaudí, ¿de Reus o de Riudoms? -JMT.- Gaudí nació legalmente en Reus. Así consta en la partida de bautismo (no había Registro Civil entonces), en su cartilla militar y en los documentos y actas notariales que le mencionan. Sin embargo, existe una tradición

El uniforme en el colegio ¿sí o no?

Ejemplar la actuación  del fundador de Facebook, Mark Zuckerberg,  quien siempre lleva la misma ropa. El uniforme para ir al colegio, en los niveles obligatorios, levanta polémicas todos los años. ¿Sí o no al uniforme? Veamos qué dicen los partidarios y los detractores. Los detractores del  uniforme dicen que este señala a los niños y niñas de clase social alta. Además, el uniforme es desechado sobre todo por las niñas, que lo aborrecen muy pronto porque ellas quieren ser “distintas”, y dejar de ser “colegialas”. Así mismo -dicen los detractores- tanto chicos como chicas ven el uniforme como una cosa  antigua , de antes, no lo quieren. Los padres también piensan lo mismo: el uniforme va contra la formación de la personalidad de cada niño o niña, cuando se debe fomentar que cada alumno/a destaque por sí mismo/a. El uniforme, como su nombre indica,  uniformiza  cuando hoy cada vez más se tiende a individualizar. Los padres y educadores que  son partida

¿Por qué hay que prohibir los piropos?

                (Aleteia) Un piropo es una galantería, un cumplido, un halago, una lisonja que va dirigido a una mujer para exaltar su persona, su belleza . ¿A qué mujer no le gusta que se le diga que está muy guapa? Lo que ocurre es que la mujer está siendo peor valorada en la sociedad actual y solo es contemplada por una buena parte de los hombres como objeto de deseo . ¿Tendrá que ver con ello la ideología de género? Ese ya es otro tema. No confundir los piropos, con las expresiones groseras, bastas, soeces, bajas, en definitiva maleducadas, molestas y desagradables, que hieren la intimidad de la mujer . Prohibir o “erradicar” los piropos me parece una solemne tontería, cuando estos son galantes, delicados e ingeniosos. Sí que podrían rechazarse socialmente (no penalmente) las expresiones desagradables que ofenden a la mujer, como apunta Ángeles Carmona, presidenta del Observatorio de la Violencia Doméstica y de Género español, dependiente del Consejo General del Poder Judi