Ir al contenido principal

Per què tanta “burrocràcia” per els pagesos?

 

                                                           



El sector agrari viu, cada vegada més, penjat de normes, normatives, que venen de Brussel·les i dels governs centrals o autonòmics. És el que se’n diu paperassa, la qual la gestiona una gran burocràcia, que en llenguatge castís n’hi diuen “burrocràcia”, perquè no poques vegades o no serveix de res i només fan perdre el temps, o retarda les decisions administratives. Això és degut a que hi ha masses funcionaris que... se’ls ha de donar feina.

No vull entrar en demagògies o exageracions, però avui demanen als agricultors papers per aquí, papers per allà, per cada cultiu i portar l’anomenat Quadern Digital, on s’hi anota tot, cada cultiu, cada canvi de cultiu, si s’esporga o no s’esporga, si es rega i si s’utilitzen fertilitzants i quins, etc. La PAC també es massa complicada per tal de obtenir ajudes. Total, que els pagesos viuen ofegats per la paperassa, a la que hi tenen que dedicar, en alguna cassos, fins una hora diària. I això amb explotacions petites com les nostres, es massa. Els pagesos no volen ajudes, sinó viure del propi treball, de la pròpia feina.

Però la paperassa no és la única cosa. La pagesia protesta per l’entrada de productes forans, com el Marroc i tants altres, on no cal que mirin prim no amb els productes fitosanitaris, ni amb les traves que els hi venen imposades pels governs de Brussel·les i els del propi país. No es pot fer la competència amb productes que no necessiten tants miraments tècnics i mediambientals, i on també es mira menys la salut amb els productes fitosanitaris. Es fan acords amb MERCOSUR i també amb altres països sense mirar els interessos de la pagesia de casa nostra.

En la revolta actual dels agricultors o pagesos també hi ha la queixa per la cadena alimentària. Mentre al camp, en origen, es paga posem per cas, a 40 cèntims, el consumidor en paga 1 o 2  euros o més, multiplicant els preus amb un 100, 500 i fins i tot 1.000 per cent. Caldria retocar  la cadena alimentària.

I una altre cosa, que no és la última. La pagesia no és ben considerada socialment, i això impedeix, no poques vegades, la successió familiar a les explotacions. I com que les persones que es dediquen al camp són poques en comparació en altres sectors com el secundari o terciari, els polítics no s’hi fixen massa per treballar en favor del camp, de l’agricultura, perquè sumen pocs vots.

Una demostració d’això és que fins ara, en el govern de la Generalitat, en el Consell Executiu hi havia una conselleria que es deia Conselleria d’Agricultura, Ramaderia i Pesca. Avui es diu Conselleria d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. I l’agricultura i els agricultors, ramaders i pescadors? Se’ls ha emportat el vent?.

Comentarios

entradas populares

Gaudí no era un soltrerón ni un masón

El escritor e ingeniero Josep Maria Tarragona i Clarasó (Barcelona, 1957), es un gran divulgador de la vida y obra del genial arquitecto y artista, Antoni (Anton le llamaban sus familiares y amigos) Gaudí i Cornet. Muchos escritos de JM Tarragona están en la web www.antonigaudí.org , y ahora acaba de publicar su segunda biografía de Gaudí: “ Gaudí, el arquitecto de la Sagrada Familia ”, en español, catalán e inglés. Se preparan las ediciones en alemán, francés e italiano. En la presentación del libro –que tuvo lugar en la Cripta de la Sagrada Familia—el libro fue calificado de “definitivo”, aun tratándose de una “biografía breve”. Lo entrevistamos en una salita de su despacho, especial para el Diari de Tarragona -SA.- Gaudí, ¿de Reus o de Riudoms? -JMT.- Gaudí nació legalmente en Reus. Así consta en la partida de bautismo (no había Registro Civil entonces), en su cartilla militar y en los documentos y actas notariales que le mencionan. Sin embargo, existe una tradición

El uniforme en el colegio ¿sí o no?

Ejemplar la actuación  del fundador de Facebook, Mark Zuckerberg,  quien siempre lleva la misma ropa. El uniforme para ir al colegio, en los niveles obligatorios, levanta polémicas todos los años. ¿Sí o no al uniforme? Veamos qué dicen los partidarios y los detractores. Los detractores del  uniforme dicen que este señala a los niños y niñas de clase social alta. Además, el uniforme es desechado sobre todo por las niñas, que lo aborrecen muy pronto porque ellas quieren ser “distintas”, y dejar de ser “colegialas”. Así mismo -dicen los detractores- tanto chicos como chicas ven el uniforme como una cosa  antigua , de antes, no lo quieren. Los padres también piensan lo mismo: el uniforme va contra la formación de la personalidad de cada niño o niña, cuando se debe fomentar que cada alumno/a destaque por sí mismo/a. El uniforme, como su nombre indica,  uniformiza  cuando hoy cada vez más se tiende a individualizar. Los padres y educadores que  son partida

¿Por qué hay que prohibir los piropos?

                (Aleteia) Un piropo es una galantería, un cumplido, un halago, una lisonja que va dirigido a una mujer para exaltar su persona, su belleza . ¿A qué mujer no le gusta que se le diga que está muy guapa? Lo que ocurre es que la mujer está siendo peor valorada en la sociedad actual y solo es contemplada por una buena parte de los hombres como objeto de deseo . ¿Tendrá que ver con ello la ideología de género? Ese ya es otro tema. No confundir los piropos, con las expresiones groseras, bastas, soeces, bajas, en definitiva maleducadas, molestas y desagradables, que hieren la intimidad de la mujer . Prohibir o “erradicar” los piropos me parece una solemne tontería, cuando estos son galantes, delicados e ingeniosos. Sí que podrían rechazarse socialmente (no penalmente) las expresiones desagradables que ofenden a la mujer, como apunta Ángeles Carmona, presidenta del Observatorio de la Violencia Doméstica y de Género español, dependiente del Consejo General del Poder Judi