Ir al contenido principal

PER QUÈ ES VA TENCAR EL MOBILE WORLD CENTER?


Plusvàlua 27 de febrer
Comencem avui Plusvàlua. Parlarem del Mobile World Congres i de les addiccions del nostres adolescents i no tant adolescents, al mòbil i a les xarxes socials. I també parlarem de la programació del Palau Macaya de la Fundació La Caixa amb el seu director general, senyor Josep Ollé.
Per què no es va celebrar el Mobile World Congress? La versió oficial diu que per una força major como era la expansió del coronavirus que venia de la xina, on hi ha grans empreses tecnològiques com Huawei.
¿Era només Això o hi havia alguna cosa mes? La vicepresidenta del govern espanyol, la senyor Calvo, va dir que la causa no era el coronavirus. I d¡ una manera o altre ho van dir també les autoritats catalanes, des de la Generalitat, l¡ Ajuntament i la Fira. Van lluitar fins a l’últim moment perquè es celebrés el Mobile. L´empresa o associació organitzadora, el GSMA, amb el seu conseller delegat al front, John Hoffman, va decidir no obrir la fira més important del món sobre mòbils.
Com diu la revista “The Verge”, el Mobile és l´aparador més gran del món que tenen els xinesos per promocionar a l´occident els seus productes i novetats. S´avien gastat milers de milions d´euros
I si anem esbrinant més opinions independents veiem dues coses: que és veritat que hi havia una causa de salut pública (¿algú pot pensar què hauria passat si s´hagués produït un sol cas de coronavirus?, però també és veritat que hi han raons polítiques, econòmiques i comercials.
Genís Roca diu que hi havia un “risc reputacional”, tant per el SMA com per Barcelona. Però sens dubta Barcelona ha quedat tocada de l’anul·lació del Mobile. Es van deixar de guanyar 500 milions al Mobile.
¿Hi va haver errors de comunicació? Sens dubte.
¿Tenia que dimitir el conseller delegat, John Hoffman?
 ¿Quant haurà de pagar la GSMA com a compensació i danys per la suspensió del Mobile? ¿Realment era un cas de força major? Això farà córrer molta tinta judicial, si no s´arriba abans a un acord amb els perjudicats. Com va dir el director general de la GSMA, Mats Granryd, Ara es tracta de reduir els costos de les indemnitzacions“. ¿S´allargarà el contracte de la GSMA amb Barcelona més enllà del 2023?
Aquesta associació d´empreses del sector tecnològic arrisca ara que els Estats Units organitzi una fira i no comptin amb ella, amb el senyor Hoffman i companyia. Però ¿Hi participaran 2.500 empreses del sector?
Caldrà veure quina és la salut de les relacions entre els Estats Units i Xina en el sector  tecnològic. El president Donald Trump no veu gens bé que Europa, i més concretament Espanya, tinguin una posició neutral davant de les xarxes 5G, entre els USA i la Xina. Vol que Europa es defineixi a favor del Estats Units.
Però avui tot està cada vegada més barrejat. Per exemple, Apple, l´empresa de la poma mossegada, produeix dins de la Xina una bona part dels components del iPhones, Ipads i ordinadors portàtils. Aquesta empresa americana deixarà de vendre molts milers de milions de dòlars, només aquest trimestre.
De la suspensió del Mobile, qui ha sortit més perjudicat ha estat la Xina, les empreses xineses. Bé, però ¿ha estat un èxit de les companyies nord americanes? ¿Perquè s´anaven retirant l´una darrera l´altra? Era Huawei, el gegant xinès, el que més havia invertit al Mobile, amb 9.200 metres quadrats, a raó de 1.200 euros metro quadrat. I junt amb Huawei la segona marca HONOR i la Xaomí.
No oblidem, i ho ha dit la ministra espanyola d´Afers Exteriors, Arancha González Laya, que la guerra contra Huawei no és una qüestió d´empreses, sinó de qui guanyarà la batalla de la tecnologia en el segle XXI. La tecnologia és la gran batalla per la supremacia en el món, i per això lluiten els Estats Units i la Xina. No és un problema d´empreses, sinó de geopolítica, de alta política. Les borses baixen i ¿qui hi guanya?.
¿Era doncs el coronavirus la causa de que no es celebrés el Mobile World Congress? Sens dubte n´és una de les causes, però ni molt menys la única.

Comentarios

entradas populares

Gaudí no era un soltrerón ni un masón

El escritor e ingeniero Josep Maria Tarragona i Clarasó (Barcelona, 1957), es un gran divulgador de la vida y obra del genial arquitecto y artista, Antoni (Anton le llamaban sus familiares y amigos) Gaudí i Cornet. Muchos escritos de JM Tarragona están en la web www.antonigaudí.org , y ahora acaba de publicar su segunda biografía de Gaudí: “ Gaudí, el arquitecto de la Sagrada Familia ”, en español, catalán e inglés. Se preparan las ediciones en alemán, francés e italiano. En la presentación del libro –que tuvo lugar en la Cripta de la Sagrada Familia—el libro fue calificado de “definitivo”, aun tratándose de una “biografía breve”. Lo entrevistamos en una salita de su despacho, especial para el Diari de Tarragona -SA.- Gaudí, ¿de Reus o de Riudoms? -JMT.- Gaudí nació legalmente en Reus. Así consta en la partida de bautismo (no había Registro Civil entonces), en su cartilla militar y en los documentos y actas notariales que le mencionan. Sin embargo, existe una tradición

El uniforme en el colegio ¿sí o no?

Ejemplar la actuación  del fundador de Facebook, Mark Zuckerberg,  quien siempre lleva la misma ropa. El uniforme para ir al colegio, en los niveles obligatorios, levanta polémicas todos los años. ¿Sí o no al uniforme? Veamos qué dicen los partidarios y los detractores. Los detractores del  uniforme dicen que este señala a los niños y niñas de clase social alta. Además, el uniforme es desechado sobre todo por las niñas, que lo aborrecen muy pronto porque ellas quieren ser “distintas”, y dejar de ser “colegialas”. Así mismo -dicen los detractores- tanto chicos como chicas ven el uniforme como una cosa  antigua , de antes, no lo quieren. Los padres también piensan lo mismo: el uniforme va contra la formación de la personalidad de cada niño o niña, cuando se debe fomentar que cada alumno/a destaque por sí mismo/a. El uniforme, como su nombre indica,  uniformiza  cuando hoy cada vez más se tiende a individualizar. Los padres y educadores que  son partida

¿Por qué hay que prohibir los piropos?

                (Aleteia) Un piropo es una galantería, un cumplido, un halago, una lisonja que va dirigido a una mujer para exaltar su persona, su belleza . ¿A qué mujer no le gusta que se le diga que está muy guapa? Lo que ocurre es que la mujer está siendo peor valorada en la sociedad actual y solo es contemplada por una buena parte de los hombres como objeto de deseo . ¿Tendrá que ver con ello la ideología de género? Ese ya es otro tema. No confundir los piropos, con las expresiones groseras, bastas, soeces, bajas, en definitiva maleducadas, molestas y desagradables, que hieren la intimidad de la mujer . Prohibir o “erradicar” los piropos me parece una solemne tontería, cuando estos son galantes, delicados e ingeniosos. Sí que podrían rechazarse socialmente (no penalmente) las expresiones desagradables que ofenden a la mujer, como apunta Ángeles Carmona, presidenta del Observatorio de la Violencia Doméstica y de Género español, dependiente del Consejo General del Poder Judi