Ir al contenido principal

Tot el món trontolla pel coronavirus


Ara ja tenim una pandèmia global, segons va declarar ahir la OMS (ORGANITZACIÓ MUNDIAL DE LA SALUT): el coronavirus. La capacitat expansiva del coronavirus és el que més preocupa. A Espanya ja hi ha prop 3.000 infectats i una setantena de morts.
Vàrem veure aquesta setmana el dilluns negre a les borses de tot el món. NO es va salvar ningú.
Els Estats Units i Gran Bretanya han baixat mitg punt (dos quartillos que es deia abans) els tipus de interès oficials. Els capitals fugen cap a valors refugis, més segurs, com l`or i el deute nord-americà.
Per cert, han quedat sospesos tots els partits de la NBA, perquè un jugador va donar positiu. I el cineasta Tom Hanks i la seva esposa han anunciat que tenen el coronavirus. I avui, la torxa olímpica que sortia de Gràcia cap a Tòkio ha quedat reduïda a mínims.  
El preu del petroli llindant els 30 dòlars al barril, ha perdut un 34 per cent en els últims 12 mesos. ¿Per què? Amb el coronavirus han baixat en picat els viatges, els desplaçaments, s’ha alentit la producció en el països més industrialitzats, com Xina, Japó i Europa.
Hi ha, doncs, una baixada de demanda en els mercats i al mateix temps una gran oferta de petroli. I això, si bé beneficia al països importadors, com el nostre, perjudica als països productors de l’Orient Mitjà, Rússia, Nigèria, Mèxic, Veneçuela, Brasil, Noruega, els Estats Units, etc. Que mouen bona part de l´economia mundial.
El Fons Monetari Internacional (FMI) demana a Espanya mesures extraordinàries per fer front al coronavirus. I recomana que no es desfaci la reforma laboral, augmenti la càrrega fiscal, es contingui la despesa en pensions i més diners per la sanitat.
l’economia està desgavellada tant en el sector primari, com en el secundari i el terciari. En el sector terciari es parla del teletreball, treballar a casa. El teletreball beneficia pel fet d’evitar el contagi entre persones, i en alguns casos beneficia també a la conciliació entre el treball i la família, ara que moltes escoles estan tancades o estan a punt de tancar.
No obstant, el teletreball aïlla a les persones, i treu aquella sociabilitat necessària que té el treball entre persones diferents, entre companys de feina. No oblidem que les persones son esser socials per naturalesa.
¿I com i qui paga als treballadors i treballadores que no poden anar al treball? Un gran problema. No podran pagar-ho els estats.
Esperem que tot això duri FINS L´ESTIU... Ho diu El director del Centro de Coordinación de Alertas y Emergencias Sanitarias, Fernando Simón. Però no hi ha una opinió generalitzada sobre la duració, ni sobre les víctimes, malalts i difunts, tot i que es manté la mortalitat entre el 2 i el 3 per cent.
Per tal de superar el xoc econòmic del coronavirus, la Unió Europea ha anunciat ja disposar de 7.500 milions d’euros per apagar els mals del coronavirus. A més crea un fons de 25.000 milions per ajudar a les empreses a refer-se del sotrac.
El virus ens costarà molts diners. ..A tots... La Unió Europea no serà tant estricte, especialment per Itàlia, en el control del dèficit pressupostari. El 2020 serà un any diferent, un annus horribilis, que serà recordat.
............
Algunes empreses i autònoms, especialment del sector del transport i del turisme, s’han vist reduïdes al mínim, o fins i tot han tancat.
A casa nostra, hi ha hagut episodis de pànic, i molts han comprat mig supermercat pensant en passar molt de temps a casa sense sortir. No n’hi ha per tant, si us plau. ¿Algú ha mirat al cel....--- que aquests dies està molt blau, primaveral----, per demanar ajuda i confort?
El focus a Europa és a Itàlia, on ara ja no es pot ni passar per la plaça de Sant Pere del Vaticà. Cap italià pot venir a Espanya per via aèria. El caos en la sanitat de aquest país es quasi total: no donen l’abast pels milers que demanen ajuda sanitària.
Hi ha molts sanitaris infectats, controls per totes les parts, per terra, mar i aire. El país paralitzat. Sembla el ferragosto: tot buit, des de les places i carrers fins els comerços. Només hi ha gent a les farmàcies. El qui us parla, que té una part de la seva vida en aquest país, té el cor encongit pensar en tants amics i coneguts que viuen aquesta tragèdia italiana.
......................
Finalment va sortir al carrer el líder i president xinès, Xi Jinping, el que sembla anunciar que el coronavirus a la Xina ja està dominat. És una finestra oberta dins del caos xinès.
El creixement de la Xina, la segona potència mundial cauria al 2,3 per cent en el primer trimestre enlloc del 6 per 100 com s´esperava. L´economia xinesa, tot i que continua paralitzada, es comencen a rebre peces de recanvi i s´activa la indústria.

Comentarios

entradas populares

Gaudí no era un soltrerón ni un masón

El escritor e ingeniero Josep Maria Tarragona i Clarasó (Barcelona, 1957), es un gran divulgador de la vida y obra del genial arquitecto y artista, Antoni (Anton le llamaban sus familiares y amigos) Gaudí i Cornet. Muchos escritos de JM Tarragona están en la web www.antonigaudí.org , y ahora acaba de publicar su segunda biografía de Gaudí: “ Gaudí, el arquitecto de la Sagrada Familia ”, en español, catalán e inglés. Se preparan las ediciones en alemán, francés e italiano. En la presentación del libro –que tuvo lugar en la Cripta de la Sagrada Familia—el libro fue calificado de “definitivo”, aun tratándose de una “biografía breve”. Lo entrevistamos en una salita de su despacho, especial para el Diari de Tarragona -SA.- Gaudí, ¿de Reus o de Riudoms? -JMT.- Gaudí nació legalmente en Reus. Así consta en la partida de bautismo (no había Registro Civil entonces), en su cartilla militar y en los documentos y actas notariales que le mencionan. Sin embargo, existe una tradición

El uniforme en el colegio ¿sí o no?

Ejemplar la actuación  del fundador de Facebook, Mark Zuckerberg,  quien siempre lleva la misma ropa. El uniforme para ir al colegio, en los niveles obligatorios, levanta polémicas todos los años. ¿Sí o no al uniforme? Veamos qué dicen los partidarios y los detractores. Los detractores del  uniforme dicen que este señala a los niños y niñas de clase social alta. Además, el uniforme es desechado sobre todo por las niñas, que lo aborrecen muy pronto porque ellas quieren ser “distintas”, y dejar de ser “colegialas”. Así mismo -dicen los detractores- tanto chicos como chicas ven el uniforme como una cosa  antigua , de antes, no lo quieren. Los padres también piensan lo mismo: el uniforme va contra la formación de la personalidad de cada niño o niña, cuando se debe fomentar que cada alumno/a destaque por sí mismo/a. El uniforme, como su nombre indica,  uniformiza  cuando hoy cada vez más se tiende a individualizar. Los padres y educadores que  son partida

¿Por qué hay que prohibir los piropos?

                (Aleteia) Un piropo es una galantería, un cumplido, un halago, una lisonja que va dirigido a una mujer para exaltar su persona, su belleza . ¿A qué mujer no le gusta que se le diga que está muy guapa? Lo que ocurre es que la mujer está siendo peor valorada en la sociedad actual y solo es contemplada por una buena parte de los hombres como objeto de deseo . ¿Tendrá que ver con ello la ideología de género? Ese ya es otro tema. No confundir los piropos, con las expresiones groseras, bastas, soeces, bajas, en definitiva maleducadas, molestas y desagradables, que hieren la intimidad de la mujer . Prohibir o “erradicar” los piropos me parece una solemne tontería, cuando estos son galantes, delicados e ingeniosos. Sí que podrían rechazarse socialmente (no penalmente) las expresiones desagradables que ofenden a la mujer, como apunta Ángeles Carmona, presidenta del Observatorio de la Violencia Doméstica y de Género español, dependiente del Consejo General del Poder Judi